20 million pounds Stonehenge visitor centre criticised by Government design watchdog





The Commission for Architecture and the Built Environment (CABE) believes the centre's "twee paths" are "more appropriate for an urban garden" and its "delicate roof" is unsuitable for the wind and rain that sweeps across the majestic Wiltshire plains where the stones stand.

Although the plans, by Australian architecture firm Denton Corker Marshall, have been approved by Wiltshire county council planners and are backed by local architects on the Wiltshire Design Forum, CABE said the "architectural approach" was wrong.

"We question whether, in this landscape of scale and huge horizons and with a very robust end point that has stood for centuries and centuries, this is the right design approach?" Diane Haigh, the watchdog's director of design review, told The Guardian.

"You need to feel you are approaching Stonehenge. You want the sense you are walking over Salisbury Plain towards the stones."

She said the intended location of the centre, at Airman's Corner, is appropriate and that CABE was pleased that "something was happening at last" to enhance the appeal of the 5,000-year-old World Heritage site.



comments powered by Disqus

Subscribe to our mailing list